Informes de control cívic
New historic neighbourhood

Va enviar el 4/03/2021 | di 3r ESO A | @nhncat

Descripció

La Canal es un centre de suport mutu on s'ha creat una xarxa humana a on la gent recolza mútuament les necessitats de tots. Per exemple, cada setmana donen una caixa amb aliments de tot tipus per famílies. També per Nadal van fer una recollida de joguines per a les famílies que no se les podien permetre. En una altra ocasió, uns nois es van dedicar a donar una segona vida a electrodomèstics trencats. A més a més, també recol·lecten tot tipus de roba per a totes les edats per a la gent que ho necessiti.
Al principi, La Canal estava destinada a ser un centre cultural, on la gent del barri es reunia i feien tota mena d'activitat com per exemple: jugar a escacs, fer ioga, aprendre a tocar nous instruments... És a dir, tot el que la gent proposés, ja que ells tenen un horari flexible, sense límits. Però degut a la pandèmia, aquestes activitats no es poden realitzar i per aquest motiu, va sortir la xarxa de suport mutu.

A dintre de URBACT Re-growCity hi han 6 ciutats més a part de Manresa.

Avançament

Aquest projecte està avançant molt bé i de forma molt ràpida gràcies a l’ajuda del veïnat i d’algunes associacions de Manresa. Ja que cada setmana moltes botigues donen menjar per a la xarxa d’aliments i també hi han veïns que donen joguines, mantes, roba, electrodomèstics… perquè així la gent que ho necessiti l’agafi.

Resultats

Intervenció nociva: era millor no fer -ho perquè va causar conseqüències negatives

El projecte encara no està finalitzat, tot el contrari, està començant a donar el seu fruit i cada cop hi ha més gent que hi col·labora i que aporta idees per millorar-ho.

Punts de debilitat

Tot i que la Canal tingui moltíssims aspectes positius, hi han alguns que no ho son tant. Un d’aquests és que la Canal necessita més participació de gent jove, ja que poden donar moltes idees bones i interessants. També poder fer alguna activitat per a la gent gran ja que així es poden distreure una estona i relacionar-se entre ells.

Punts forts

Ens ha agradat molt el fet que la Canal ha creat una xarxa de persones molt maca, on ningú mana sobre ningú, a on tothom s’ajuda mútuament sense demanar res a canvi, a on totes les persones ajudades tornen els favors automàticament sense que els organitzadors demanin res i a on molta gent treballa en equip i de manera organitzada.
També ens ha agradat molt el fet de que tots els integrants de la Canal tenen molta confiança entre ells i són molt comprensius amb la gent. A més a més, participar a la Canal t’obre la ment a noves cultures i et fa adonar d’algunes realitats que no coneixem.
Un altre fet que ens ha encantat és que els membres de la Canal ajuden a qualsevol persona, sigui qui sigui. Ni tan sols pregunten a les persones d’on provenen, ja que això els hi és igual perquè ells volen ajudar a tothom que ho necessiti.
La veritat és que és molt enriquidor fer una visita a la Canal i és molt recomanable visitar un dia el local per a contribuir una mica i per tal de conèixer a gent nova.

Riscos riscos

Els riscos que hi poden haver-hi és que les botigues i les persones deixin de col·laborar a La Canal.

Solucions i idees

Fer que la gent jove participi. Això es podria solucionar preparant activitats, concursos... per atraure al jovent.

La investigació

Com es va recollir la informació?

  • Visita directa documentada per fotos i vídeos
  • Entrevista amb l'Autoritat de Gestió del Programa
  • Entrevista amb els temes que van planificar la intervenció (tema del programador)
  • Entrevista amb els contactes polítics

Hem entrevistat a les següents persones:
La Claudina Relat, regidora i delegada del centre històric de Manresa.
El Jordi Jet, coordinador del grup local.
La Sònia Puyol, gestora del projecte europeu.
La Iolanda Serrano, membre de La Canal.

Preguntes principals

Els hi vam preguntar com es gestionen els diners destinats al projecte i com participa cadascú al projecte.

Respostes principals

Ens van respondre dient que els 97.326,63 € que té Manresa pel projecte, un 70% dels recursos els posa l'Unió Europea que els hi dona per dos anys i mig i serveixen pel projecte, viatges... i l'altre 30% els posa l'Ajuntament de Manresa.
A la segona pregunta, la Sònia ens va explicar que ella ajuda a projectes europeus, administra els papers, porta la contabilitat econòmica del projecte, controla les despeses i coordina les accions del projecte i les accions internacionals.
La Claudina era la representant i regidora del projecte a l'Ajuntament.
En Jordi és també regidor i administrador del projecte.