REPORT DI MONITORAGGIO CIVICO
Penedès municipis compromesos per la sostenibilitat

Inviato il 17/05/2022 | di Consell comarcal del Alt Penedès | @StqGreen

Descrizione

És un projecte en el qual es vol reduir el CO2 i fer un estalvi energètic per fer ho 16 municipis de l'Alt Penedès han canviat part del enllumenat pública per llums led mes eficients econòmiques i ecològiques i l'instal·lació d'una caldera de biomassa.
L’operació presentada del FEDER , preveu una reducció anual de l’energia total consumida al municipi de 1.376.784,33kWh, resultat de la millora de l’enllumenat. Aquest estalvi equival a un 71,37% de l’energia consumida actualment en l’enllumenat públic del municipi.
La reducció en les emissions de CO2 corresponents a les actuacions de millora de l’enllumenat públic, la producció d´energia elèctrica per mitjà d’instal·lacions fotovoltaiques i us de sistemes de calefacció alimentats amb biomassa es de 609,67 Tn CO2/Any.

En total es canviaran entre tots els municipis del projecte 4.115 llums.

En principi és un gran pla per tenir eficiència energètica i, a part de l'enllumenat públic, alguns municipis també han posat calderes de biomasa.

Avanzamento

Sabem els costos del projecte i volem saber l'opinió dels ciutadans com dels responsables de realitzar el projecte així com veure de primera mà les actuacions.
El projecte està complet ja que tenim el calendari del projecte i d'actuacions en els diferents municipis i s'acabava el 2021. A més les actuacions anaven per fases i aquestes s'han complert. La font que hem fet servir és la memòria tècnica del projecte del Consell Comarcal de l'Alt Penedès. A part quan vam fer la nostra investigació de camp vam parlar amb l'alcalde de Sant Pere de Riudebitlles, Joan Llort, i en aquell municipi, on vam fer la investigació, ja estava finalitzat.

Risultati

Intervenció molt útil i eficaç: prevalen els aspectes positius i, en conjunt, es considera eficaç des del punt de vista de l’usuari final

Hem realitzat diferents sortides obtenint resultats productius, hem pogut parlar amb gent del poble per saber la seva opinió i amb el responsable d'un ajuntament dels implicats. Els resultats han estat observar que la actuació estava feta i que els seus costos havien estat els que posava el projecte en els seus inicis.
El projecte és efectiu ja quer l'estalvi energètic és real i, en conseqüència també ho ha de ser el seu impacte mediambiental. Segons la font entrevistada en el nostra monitoratge, l'alcalde Joan Llort, ens va donar les dades econòmiques del seu estalvi.

Punti di debolezza

No ens agrada la idea de no demanar la opinió al poble i no ens agrada la idea de que no hagin canviat 100% el enllumenat

Punti di forza

Ens agrada la idea de millorar el nostre medi ambient mitjançant us d'energia mes verda. Els enllumenats son mes nous i per tant malgasta menys energia i produeixen mes llum.

Rischi

El haver de canviar mes de la meitat del enllumenat pot ser un risc de malgastar massa diners i temps en el projecte i esperar a un altra subvenció per poder-ho realitzar.

Soluzioni e Idee

Possiblement es podia estudiar que cada farola tingues un sistema d'energia solar.

L'INDAGINE

Come sono state raccolte le informazioni?

  • Raccolta di informazioni via web
  • Visita diretta documentata da foto e video
  • Intervista con gli utenti/beneficiari dell'intervento
  • Intervista con i referenti politici

Vam entrevista a l'alcalde de Sant Pere Riudebitlles Joan Llort i Josep Caralt regidor d'obra i urbanisme i alguns ciutadans del mateix municipi.

Domande principali

Per què no es va canviar el 100% del enllumenat?
Què opineu del canvi de l'enllumenat?

Risposte principali

No es va canviar el 100% del enllumenat perquè no tenien tan pressupost i es va decidir canviar els carrers mes transitats.
El canvi és positiu perquè ara estan més controlades i no s'encenen quan fa sol.