REPORT DI MONITORAGGIO CIVICO
Coneixem les dades del projecte Museogràfic Tortosa Cota 0?

Inviato il 20/03/2021 | di Arquolegs Dertosencs | @arqueolegsderto

Descrizione

Tortosa Cota_0. El projecte més ambiciós, que inclou la recuperació de l’entorn de la Catedral de Santa Maria, amb la construcció d’una plaça que actua com a mirador al riu i que al mateix temps permet posar en valor el jaciment arqueològic d’alt valor patrimonial que es va trobar a l’emplaçament
ocupat per les antigues cases del front fluvial de la catedral. Els principis característics de la museïtzació són l’autonomia de funcionament gràcies a una total domotització i el guiatge virtual amb unes figures humanes expertes en arqueologia, situant-se en punts estratègics del recorregut.

El projecte és part d'un projecte més ampli que té com principal objectiu la protecció, foment i desenvolupament del patrimoni cultural de la ciutat i, en particular de la dinamització de les àrees de major interès turístic, entre les quals el Pla de Gestió Turística de Tortosa inclou:
- La Tortosa emmurallada: El Castell de la Suda, les Avançades de Sant Joan...
- La Tortosa medieval: La Catedral, el Palau del Bisbe, el Convent de Santa Clara, els Palaus, el Call jueu...
- El modernisme: l’antic Balneari del Porcar situat entre els barris cristians, moriscos i jueus

Avanzamento

El projecte està avançat, pot acabar-se amb 3 mesos. Actualment s'ha publicat la fase de licitació per al projecte museogràfic, pendent de resoldre

Risultati

Intervenció molt útil i eficaç: prevalen els aspectes positius i, en conjunt, es considera eficaç des del punt de vista de l’usuari final

El projecte es preveu acabar a la tardor, fet que facilitarà poder-lo inaugurar durant l'any 2021, any de la Capitalitat catalana Tortosa.

Punti di debolezza

L'estat de pandèmia per poder realitzar lliurement totes les accions

Punti di forza

Conèixer la història de la ciutat
Visualitzar les restes arqueològiques
Posar en valor el patrimoni mitjançant eines tecnològiques
Promoure el turisme, la cultura i l'economia de la ciutat

Rischi

No es presenten riscos

Soluzioni e Idee

Les idees estan projectades de forma responsable i planificades

L'INDAGINE

Come sono state raccolte le informazioni?

  • Raccolta di informazioni via web
  • Visita diretta documentata da foto e video
  • Intervista con i referenti politici

Alcaldessa de Tortosa: Sra. Meritxell Roigé
Regidor de cultura, urbanisme i obres públiques: Sr. Enric Roig
Tècnica FEDER de la Regidoria de Turisme

Domande principali

1. Què és el que més li agrada del projecte museogràfic?
2. Creu que a partir de l'afluència de visitants el nou projecte dinamitzarà l'economia de la ciutat?

Risposte principali

1.Permetrà redescobrir unes troballes arqueològiques molt importants de diferents èpoques del passat de la nostra ciutat
unificant les noves tecnologies amb la història, el que permetrà al visitant endinsar-se en el passat de Tortosa a través d’un recorregut autònom.
S'ha adaptat a l’espai on es troben les restes, oferint un nou espai museogràfic a la ciutat. Podrem descobrir i visitar elements des del segle V fins al XVI, concretament edificacions romanes del segle I, com la part d’una tavernae o el clavegueram i un important tram de la muralla del segle V, una fàbrica de salaons, suposadament al costat del foro romà i l’àbsis de la primera basílica, d’època visigòtica; a més de la façana fluvial del segle XVI.
2. El turista que visita la ciutat ha e trobar un projecte integral que complementi l'oferta comercial, restauració, espectacles i allotjament. Tot ha d'impulsar la reactivació econòmica, social i cultural de la ciutat.